Ylen nettisivuilla 17. lokakuuta 2018 julkaistussa uutisessa: ”Brexit-sopimuksen odottaminen rassaa suomalaisissa vientiyrityksissä- lakritsillekin haetaan brittiläistä vastinetta” käsitellään Suomen ja Iso-Britannian välistä kauppaa ja Brexit-sopimuksen solmimatta jättämisen vaikutuksia Suomen vientiin.
 
Iso-Britannian eroaminen Euroopan unionista ilman minkäänlaista sopimusta olisi Suomeen ja muihin Euroopan unionin maihin merkittävä kolaus. Suomen vienti Iso-Britanniaan laskee ja samalla tuonti kallistuu ja mahdollisesti laskee erityisesti tullien takia. Mielestäni on erittäin tärkeää, että Euroopan unionin jäsenmaat sekä Iso-Britannia saavat aikaiseksi molemmille osapuolille hyvän ja reilun sopimuksen.
 
Iso-Britannia on monille Euroopan union maille todella tärkeä kauppakumppani ja maailmalla on jo nähtävissä vaarallisia esimerkkejä tullien vaikutuksista maiden väliseen kauppaan. Aiemin tänä vuonna voimassa olleet Donald Trumpin teräs- ja alumiinitullit EU-maita vastaan ovat varoittava esimerkki.
 
Jos kuitenkin sopimusta ei allekirjoiteta, kärsii Suomessa todella moni työntekijä. Suomen suurimpiin työllistäjiin kuuluu esimerkiksi paperia tuottava Stora Enso. Uutisessa kerrotaankin paperin ja pahvin viennin osuuden Suomesta Iso-Britanniaan olleen huimat 23% vuonna 2017. Ilman sopimusta vaikutukset voivat näkyä jopa irtisanomisina.
 
Brexit on tarkoitus toteuttaa 29. maaliskuuta 2019, eli sopimuksen neuvotteluun on vielä aikaa. Uskon, että molemmat osapuolet hyötyisivät sopimuksesta, koska EU-maiden vienti Iso-Britanniaan ja tuonti sieltä laskisi molempien osapuolien taloudellista asemaa.