Yle.fi:n sivulla julkaistussa uutisessa “Kasvava nettikauppa uhkaa näivettää useiden kaupunkien keskustat - viihtymisestä on tulossa ostamista tärkeämpää” (14.10.2018) kerrotaan siitä, kuinka ihmiset ostavat yhä enemmän tavaraa netistä. Uutisessa Oxfordin yliopiston brittiprofessori Richard Cuthbertson ilmaisee, että Suomessa tullaan näkemään niin sanottuja “keskustakuolemia” ellei ihmisten nykyaikaiseen ostokäyttäytymiseen reagoida mitenkään. Cuthbertsonin mukaan kuntapäättäjien pitäisi tehdä keskustoista paikkoja, joissa tehdään jotain sen sijaan kuin ostetaan, jotta keskustojen autioitumiselta vältyttäisiin.  

 

Mielestäni kasvava nettikauppa on niin hyvä kuin huono asia. Nykyaikana on helppoa jopa tilata ruokaostokset kotiovelle ja vaatteet saa tilattua parilla klikkauksella nettivaatekaupasta. Netistä tilattavat ruokaostokset voivat helpottaa esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät pääse käymään omin avuin kaupassa. Nettikauppa tosiaankin helpottaa ihmisten elämää ja ulkomailta on mahdollista tilata uudenlaisiakin tuotteita, joita ei meiltä suomesta olisi mahdollista edes saada. Toisaalta nettikauppa voi myös laiskistuttaa ihmisiä. Ostoksilla käyminen keskustassa edesauttaa sosiaalista kanssakäymistä, mikä on hyvä juttu ja olisi hyvä muistaa, että välillä on hyvä käydä ihmisten ilmoillakin.  

 

Nettikauppa ei saisi kasvaa niin suureksi, että kohta keskustoissa ei näy ketään. Olen samaa mieltä Cuthbertsonin kanssa siitä, että keskustoihin täytyisi rakentaa jotain muuta, uudenlaista viihdykettä eikä vain ostospaikkoja. Nettikauppa on selvästi tulevaisuus ja siltä ei kuitenkaan voi välttyä, mutta olisi harmi jos keskustoissa ei olisi enää porukkaa.