MTV:n 5.10. julkaistussa uutisessa “1000 euroa opiskelijalle ihanteellinen kuukausitulo – sen jälkeen lisätienesteistä jää käteen enää hyvin vähän” kerrotaan, että työskentelevän opiskelijan olisi viisasta mitoittaa kuukausitulonsa noin 800-1000 euroon, koska muuten tuet kuten asumistuki ja opintoraha pienenevät sekä verotus kiristyy. 

Uutisessa myös mainitaan nopean valmistumisen olevan opiskelijoille hyödyksi. Tällöin opiskelijalla on mahdollisuus kuitata osan opintolainastaan opintolainavähennyksen tai opintolainahyvityksen kautta. Opiskelija voi hyötyä näin jopa tuhansia euroja. 

Mielestäni uutisessa on sekä hyviä että huonojakin puolia. Olen osittain samaa mieltä siitä, että opiskelijan olisi hyvä valmistua nopeasti. Määräajassa valmistunut pääsee nopeammin työelämään, mikä on valtion ja verotuksen kannalta hyvä asia, mutta myös opiskelija hyötyy tästä saadessaan opintolainastaan osan maksettua esimerkiksi opintolainahyvityksen ansiosta.  

Nopealla valmistumisella on myös kääntöpuolensa. Opinnot saattavat käydä joillekin yksinkertaisesti liian raskaaksi, jolloin saattaisi olla viisaampaa venyttää opintoja. Mielestäni kaikkien tulisi kuitenkin itse katsoa kumpi vaihtoehto sopii itselleen paremmin. Jos opiskelu sujuu, tulisi opiskelijan tähdätä määräajassa valmistumiseen, mutta jos opinnot käyvät liian raskaaksi, on täysin perusteltua hieman venyttää opintoja.