Helsingin Sanomat julkaisivat 7.10 uutisen, jossa kerrotaan, että viranomaiset saavat oikeudet nähdä ihmisten tilitiedot entistä helpommin. Poliisin, Kelan, ja verottajan virkailijat voisivat tarkastaa ihmisten tilitiedot jopa muutamalla klikkauksella. Tähän asti tilitiedot on saanut pankin kautta ja vastaus on saattanut olla jopa tuhat sivua pitkä faksi. 

 

Tilitietojen saaminen muutamalla klikkauksella on jokseenkin hyvä asia, esimerkiksi, jos menee hakemaan kelalta asumistukea, niin virkailija saa tiedot siitä paljon asiakkaalla on tuloja muutamalla klikkauksella ja myöskin tulojen huijaaminen tukien haun yhteydessä on huomattavasti vaikeampaa tämän seurauksena. Mutta olisi hyvä, että ihmiset tietäisivät ketkä hänen tilitietojaan katsovat, milloin ja miksi? 

 

Huono puoli on se, että tilitiedot voivat joutua entistä helpommin vääriin käsiin, jos tilitietojen saanti helpottuu. Myöskin jokaisen ihmisen tulot ovat hänen oma asiansa, ja se mihin rahansa käyttää, niin senhän ei pitäisi periaatteessa kuulua kelan työntekijöille. Mutta ehkä sellainen voisi toimia, että tiedot näkyisivät, vain yleisesti eikä niitä yksittäisiä ostoksia ja tarkempia tietoja näkisi kuitenkaan ilman pankin lupaa.