Helsingin Sanomat uutisoivat 7.10. uudesta järjestelmästä, joka tulisi esimerkiksi Kelan, verottajan sekä poliisin käyttöön. Järjestelmän avulla viranomaisten on helppoa saada kaikkien tilitiedot käyttöönsä. Viranomaiset ovat aikaisemminkin pystyneet saamaan ihmisten tilitiedot, mutta ne on pitänyt pyytää pankista erikseen.

 

Uusi järjestelmä olisi erittäin hyväksi niissä tapauksissa, kun epäillään rikosta. Viranomaisten olisi helppoa tarkistaa syytetyn tilitiedot ja varmistaa sillä, onko syytetty ollut osallisena tapahtuneessa rikoksessa. Myös verottajalle järjestelmä on suureksi hyödyksi, sillä sen avulla pystytään tarkistamaan, onko ihmisten verotukset oikein. Kelalle isoin hyöty järjestelmässä on siinä, ettei asiakkaiden tarvitsisi enää toimittaa Kelalle tiliotettaan. Myös tukien huijaaminen vaikeutuisi, mikä on luonnollisesti hyvä asia.

 

Järjestelmässä on myös huonot puolensa, sillä oma rahatilanne on jokaisen oma asia ja kaikki ihmiset eivät halua sitä kenellekään jakaa. Jos oman tilintietoja katsottaisiin viranomaisten toimesta, niin mielestäni siitä pitäisi myös ilmoittaa tilin omistajalle. Loppujen lopuksi viranomaiset tekevät kuitenkin työtänsä, joten heidän tarkoituksensa tuskin on vain huvin vuoksi katsoa ihmisten tilitietoja.

Omasta mielestäni uusi järjestelmä on hyödyllinen, sillä sen tarkoituksena on helpottaa viranomaisten työtä ja edistää rikoksien vähenemistä. Olisi kuitenkin hyvä, jos ihmiset saisivat aina tiedon, kun heidän tiliään on katsottu. Hyväksi olisi myös se, jos vaikka työpaikoille määriteltäisiin vain tietyt luottamuksen arvoiset henkilöt, jotka voivat katsoa ihmisten tilitietoja.

 

Linkki uutiseen: https://www.hs.fi/talous/art-2000005856028.html