Uutisessa "Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella ", joka on julkaistu Helsingin sanomissa 7.10 puhutaan siitä, että monet tahot kuten poliisi ja Kela pääsevät nykyään helpommin käsiksi ihmisten tilitietoihin. 

 

Uutisessa mainitaan, että nämä tahot ovat ennenkin päässeet katsomaan tilitietoja, mutta ainoastaan anomalla lupaa pankista, joten nyt tämän uudistuksen avulla esim. poliisin ei tarvitse pyytää tietoja pankista.

 

Hyvät puolet tässä uudistuksessa, jotka mainittiin uutisessa ovat, että asiakkaan ei tarvitsisi enää toimittaa tiliotetta Kelaan, mikä helpottaa tukien hakemista. Toinen hyvä puoli olisi, että rahanpesua on helpompaa valvoa ja estää. Myös veronkierrot olisi helpompi tunnistaa sekä estää

 

Mielestäni tässä uudistuksessa on sekä hyviä, että huonoja puolia. Uutisessa ei kuitenkaan kerrota, että kuinka pitkältä ajalta tahot tulisivat näkemään tilitiedot. Sillä esimerkiksi ihmiset joilla on ollut huono menneisyys raha-asioissa ja ovat olleet esimerkiksi velkakierteessä, voivat saada heikommin tukea Kelalta, jos Kela saa selville nämä asiat. Uutisessa ei myöskään sanota, että saako pankin asiakas tiedon pankilta, jos joku on käynyt katsomassa tilitietoja.

 

Nyt kun niin monet tahot pääsevät katsomaan tilitietoja, niin väärinkäytöksiä varmasti tulisi esille, kuten käytäisiin katsomassa ihan vain uteliaisuudesta. Nykyään ihmisillä ei ole mitään yksityisyyttä. Tämä uudistus saattaisi aiheuttaa sen, että ihmiset jotka haluavat salata jotain ottavat ulkomaisia tilejä, sillä niihin ei pääse näin helposti käsiksi ja tekisivät kaiken rahanpesun sitä kautta.

 

Lopuksi totean, että mielestäni tämä on huono uudistus. On kuitenkin hyvä, että tietoja pääsee katsomaan, mutta mielestäni pitäisi rajoittaa asioita jotka viranomaiset näkevät, että he eivät näkisi kaikkia tilitietoja. Mielestäni myös ainoastaan poliisi ja Kela olisivat oikeutettuja näkemään tiedot ja asiakkaalle pitäisi ilmoittaa urkinnasta.