Yle Uutisten nettisivuilla 8.10.2018 julkaistussa uutisessa ”Luomuruoan myynti kasvoi reilusti – markkinaosuus edelleen vaatimaton” kerrotaan luomuruoan myynnin kasvusta viime aikoina. Uutinen kertoo, että vuoden 2017 puolivälistä tämän vuoden puoleen väliin kuluneena aikana luomuruoan myynti oli kasvanut 13 prosenttia edelliseen 12 kuukauden ajanjaksoon verrattuna. Vuodesta 2011 luomuruoan myynti on kasvanut noin 90 prosenttia. Kuitenkin luomun markkinaosuus eli sen myyntisuhde muihin tuotteisiin on vain muutaman prosentin suuruinen.

 

Mielestäni on todella hieno asia, että ihmiset ovat alkaneet enenevissä määrin kiinnostua luonnonmukaisesti tuotetusta ravinnosta. Paitsi että se on meille ja eläimille hyväksi, tulee siitä myös ympäristölle paljon positiivisia vaikutuksia, esimerkiksi päästöjen ja ympäristön monimuotoisuuden puolesta. Luomuruoan tarjonnan monipuolistuminen kannustaa myös yhä useampia ihmisiä tarttumaan luomutuotteisiin. Uutisessa kerrotaan myös, että nuoret kuluttajaryhmät ovat eniten kiinnostuneita luomusta. Vanhempien ikäryhmien elinaikana ei aiemmin ole edes luomusta kuultu, kuin vasta viime vuosikymmeninä, joten on luonnollista, että nuoremmat valitsevat luomutuotteet helpommin.

 

Luomuruoan hinta on kuitenkin usein kalliimpaa, kuin tavanomaisesti tuotetun ruoan, joten ehkä sen takia ihmiset ostavat mieluummin tavanomaisesti tuotettuja tuotteita hinnan halpuuden takia. Luomuruokien hintoja olisi siis mielestäni hyvä saada hieman laskettua, sillä silloin ihmiset alkaisivat ostamaankin niitä enemmän. Toisaalta, koska luomuruokia on alettu ostamaan enemmän, voidaan huomata, että ihmiset saattavat päätyä kuitenkin valinnassaan luomuun, vaikka hinta ei aina olisikaan se kaikista edullisin.