Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella
Helsingin sanomien 7.10 julkaisema uutinen kertoo viranomaisten uudesta järjestelmästä, joka mahdollistaa tavallisten kansalaisten pankkitilitietojen tarkkailun. Osasyy tähän oli rahanpesuepäilyt, mutta uusi järjestelmä mahdollistaa myös muunlaiset tutkimukset. Esimerkkinä poliisi tai verottaja voi tarkistaa suoraan rikoksesta epäillyn tiedot. Uutisessa painotetaan, ettei tietoihin pääsy ole uusi asia. Poliisi on ennenkin voinut kysyä suoraan pankilta tietoja, mutta uudistus helpottaa tätä prosessia suuresti. Kuten otsikko kertoo, “Järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella”
Mielestäni yksittäisen ihmisen tutkimisen helpottuminen on aina arveluttava asia. Tietenkään pankkitietojen tarkistus ei itsessään ole paha asia, kunhan se pysyy asiallisena. Esimerkkinä epämiellyttävä tilanne, jos yritykset saisivat tietoja haltuunsa, ja työhaastatteluun menossa työnantaja tietäisi pankkitilisi tiedot. Kuitenkin luotan Suomen kohtuulliseen takapajuisuuteen, enkä usko että uudistus muuttaa meidän tavallisten tallaajien elämää.
Uudistus siis helpottaa selvästi viranomaisten työtä ja raharikokset hankaloituvat. Nämä ovat yhteiskunnalle pelkkää plussaa ja mielestäni tulee muistaa myös kansalaisten tasa-arvoisuus. Uudistus liittyy kuitenkin suoraan rahanpesun ja veronkierron vaikeuttamiseen. Tämä korostaa siis “normaalin talouselämän”, eli töissä käymisen ja verojen maksamisen tärkeyttä. Suomessa veronkierto on vankilalla rankaistava rikos, ja sen vaikeuttaminen viittaa suoraan sen vähentymiseen.